Czas przygotowania: 1 godzina
Porcja: 3-4 osoby.
Kurczak:
- 2 piersi z kurczaka
- 1 duża cebula
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1 ząbek czosnku
- mały kawałek świeżego imbiru lub 2 łyżeczki przyprawy
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1-2 łyżeczki chilli w proszku*
- 1 łyżka stołowa kolendry w proszku
- garść blanszowanych migdałów
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 1 łyżka koncetratu pomidorowego
- mały jogurt naturalny
- 2-3 łyżki masła w zależności od wielkości patelni, na której będzie smażona
-
sól do smaku
Ryż: - 2 opakowania ryżu basmati
- puszka groszku
- puszka kukurydzy
Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło. Cebulę kroimy w kostkę i dodajemy cynamon. Chwilę podsmażamy. W tym czasie kroimy czosnek na małe kawałki lub przepuszczamy przez praskę, następnie ścieramy imbir na tarce. Następnie kroimy kurczaka w kostkę, im mniejsze kawałki tym lepiej, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na moment. Gdy cebula lekko zmięknie dodajemy czosnek i imbir, kurkumę, chilli i kolendrę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i przez około 5 minut smażymy, w celu wydobycia aromatu przypraw. Wrzucamy wcześniej przygotowanego kurczaka na patelnię i smażymy aż do wszystkie kawałki będą usmażone, nikt surowego mięsa nie zje :) Następnie dodajemy pomidory wraz z zalewą, koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy.
Dusimy na wolnym ogniu przez kolejne 20 minut, 5 minut przed dodajemy jogurt, dokładnie mieszamy, dodajemy sól do smaku. W tym samym czasie wstawiamy wodę na ryż, po zagotowaniu wsadzamy na 12 minut. Odsączamy groszek i kukurydzę na sitku. Pod koniec gotowania ryżu przemywamy gorącą wodą i podajemy mieszając z ryżem. Następnie dodajemy sos obok lub na wierzch ryżu według uznania. Smacznego :)
Ps. potrawa jest dosyć ostra, dla tych, którzy nie lubią ostrych potraw należy zmniejszyć ilość imbiru i chili, albo całkowicie zrezygnować z chili :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz