Składniki(3-4 Tortille):
- 2 szklanki mąki
- 2/3 szklanki ciepłej wody
- 1,5 łyżki soli
Składniki(Farsz):
- 2 szklanki mąki
- 2/3 szklanki ciepłej wody
- 1,5 łyżki soli
Składniki(Farsz):
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- puszka czerwonej fasoli
- przyprawa do chili con carne
- 400 g mięsa mielonego, najlepiej wieprzowego
- pół puszki kukurydzy
- sól, pieprz
- pomidory w puszcze krojone bez skórki, albo 4 pomidory
- koncentrat pomidorowy
- 1 ząbek czosnku
- puszka czerwonej fasoli
- przyprawa do chili con carne
- 400 g mięsa mielonego, najlepiej wieprzowego
- pół puszki kukurydzy
- sól, pieprz
- pomidory w puszcze krojone bez skórki, albo 4 pomidory
- koncentrat pomidorowy
Przygotowanie:
Danie rozpoczynamy od zrobienia ciasta. Do miski wsypujemy mąkę i sól, mieszamy dokładnie i dolewamy wodę. Następnie mieszamy i zagniatamy do uzyskania jednolitej masy, wstawiamy do lodówki na pół godziny.
Rozgrzewamy patelnię kroimy cebulę w kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej. Podsmażamy cebulę aż zmięknie. W tym czasie doprawiamy mięso przyprawami(chili con carne, pieprz, sól) do smaku i wrzucamy na patelnię. Gdy mięso nie będzie już surowe dodajemy pomidory wraz zalewą i przez chwilę dusimy. Następnie dokładamy koncentratu pomidorowego w celu zagęszczenia sosu, dodajemy kukurydzę, czerwoną fasolę i dokładnie mieszamy składniki i przez kolejne 5 minut dusimy.
Wyciągamy ciasto i dzielimy je na 3 mniej więcej równe części, rozwałkowujemy bardzo cienko ciasto i wrzucamy na patelnię, w tym wypadku użyłem patelni elektrycznej do naleśników. Podpiekamy tortillę równomiernie z obu stron, układamy farsz i podajemy z ulubionym sosem :)
Smacznego
Danie rozpoczynamy od zrobienia ciasta. Do miski wsypujemy mąkę i sól, mieszamy dokładnie i dolewamy wodę. Następnie mieszamy i zagniatamy do uzyskania jednolitej masy, wstawiamy do lodówki na pół godziny.
Rozgrzewamy patelnię kroimy cebulę w kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej. Podsmażamy cebulę aż zmięknie. W tym czasie doprawiamy mięso przyprawami(chili con carne, pieprz, sól) do smaku i wrzucamy na patelnię. Gdy mięso nie będzie już surowe dodajemy pomidory wraz zalewą i przez chwilę dusimy. Następnie dokładamy koncentratu pomidorowego w celu zagęszczenia sosu, dodajemy kukurydzę, czerwoną fasolę i dokładnie mieszamy składniki i przez kolejne 5 minut dusimy.
Wyciągamy ciasto i dzielimy je na 3 mniej więcej równe części, rozwałkowujemy bardzo cienko ciasto i wrzucamy na patelnię, w tym wypadku użyłem patelni elektrycznej do naleśników. Podpiekamy tortillę równomiernie z obu stron, układamy farsz i podajemy z ulubionym sosem :)
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz